Vi träffades på Bergagårdens parkering på Hunneberg. Här fick vi en presentation av Sveaskog och dagens exkursionsmål. Halle- och Hunneberg är ett större sammanhängande skogslandskap på totalt 6 700 hektar, varav 5 600 hektar är produktiv skogsmark. Själva ekoparken består 4600 hektar och kom till 2004. För att få klassas som en ekopark, krävs det att området är ett större sammanhängande skogslandskap med höga naturvärden och sköts med naturvårdsambitioner. Minst hälften av den produktiva skogsmarken ska vara avsatt för naturvård och ekoparken på Halle- och Hunneberg har anpassats för besökarnas upplevelse.
Svea Skog arbetar med hyggesfritt skogsbruk i sin ekopark sedan 2021 och är en blandskog av främst tall och gran. Men på en 5-10 års period vill man minska gran och ha mer tall och lövträd. Runt Halle- och Hunnebrg finns en randskog som består av tall och ek. Träden är ofta över 200 år gamla. Randskogen är en rest från skogsbrukets början och skyddskappor runt bergen sparades redan år 1830, för att skydda nyplanteringar på platåerna från hårda vindar och uttorkning.
Halle- och Hunneberg är också känt som älgarnas berg och varje år kommer många besökare för att uppleva de ståtliga djuren. 1885 infördes den första officiella kungajakten. Ännu idag är de båda bergen värdplats för den kungliga älgjakten. På bergen finns det ett aktivt friluftsliv. Här kommer både svenska som utländska besökare för att uppleva naturen, motionera och plocka bär samt svamp.
På bergen finns även jätteekar sedan nybyggarna kom på 15- och 1600-talet. Som mest har det funnits 28 torp med tillhörande åkrar och korna gick runt och betade i skogarna. De öppna ytorna gynnade ekarna. Med tiden har åkarna försvunnit i takt med att torpen lämnats. Idag finns bara ett fåtal av dessa byggnader kvar. Efter att torpen övergavs så tog granarna över och började växa. För att rädda ekarna har Sveaskog de senaste 10 åren frihuggigt mer än 2000 ekar, både i gamla och unga skogar. Sveaskog har även återställt gamla torpmiljöer genom att öppna upp landskapet och introducera betesdjur.
Vad är hyggesfritt skogsbruk?
Svea Skog arbetar med hyggesfritt skogsbruk och det är ett samlingsnamn för olika skötselmetoder som kan användas. De vanligaste skötselmetoderna är blädning, luckhuggning och överhållen skärm. Hyggesfritt skogsbruk innebär att skogen brukas så att marken alltid är trädbevuxen och inga större kalhuggna ytor uppstår. Målet är att bibehålla skogstätheten över tid. Skogsstyrelsen har tagit fram definition på hyggesfritt skogsbruk som du kan läsa mer om här.
Besöket på 50-träds hygget
Vi började med att titta på ett område som avverkades och föryngrades 2016 för att se hur man arbetade tidigare på ekoparken med för att ta hänsyn till upplevelsevärden. Området vi tittade på är inte hyggesfritt enligt dagens definition men man har sparat många hänsynsträd. Man behöll dels stora träd spritt över hela hygget samt hänsynsytor där både stora och mindre träd sparades för att bryta känslan av kalhygge. Regeln var att behålla 50 evighetsträd på hyggena och det var tall som man behöll. På området vi besökte har man planterat tall, men det finns också självföryngrad gran. Området vi besökte var som ett vanligt trakthyggesbruk, fast där man tog extra hänsyn till naturupplevelsen för besökarna och bevarandet av evighetsträd. Man upplevde det vara ett framgångsrikt koncept, då det minskade intrycket av att det var ett hygge för besökarna. Men trots att metoden upplevdes fungera bra, så ville man ändå testa den hyggesfria metoden 2021. Dessa områden skulle vi få se mer av senare under vår eftermiddag. Det område vi nu besökte finns planen att även här gå över till den hyggesfria metoden för ekoparken.
Vi fick titta på schackrutehuggning
På vår rundvanding fick vi titta på en variant av hyggesfritt skogsbruk som kallas för schakrutehuggning. Schackrutehuggning är en variant av luckhuggning. Med denna metod så delas skogen in i ett rutmönster. Varannan schackruta består av gallringsskog eller äldre skog. Fördelen med denna metod är att den är mer rationell jämfört med vanlig luckhuggning.
Skötsel av yngre skog och anpassning till rekreation
Anders Lindhagen på SLU pratade kort om ungskog och rekreation. Anders pratade om förstudie som han rekommenderade alla att läsa där han själv varit delaktig att ta fram. Den rapporten hittar ni här från Skogsstyrelsen: https://skogsstyrelsen.se/globalassets/om-oss/rapporter/rapporter-2023/rapport-2023-08-skogens-rekreationsvarden—en-forstudie-med-forslag-till-indikatorer.pdf
Vi fick även ta del av ett diagram där Anders gick igenom skogens ålder i år och lämpligheten för friluftsliv. Han började med att prata om att det är mer än bara skogen och skogsskötsel som har betydelse för upplevelsen. Han pratade om vikten av bra stigar, vägbeskrivningar, toaletter mm. Men skogen väcker frågor och olika åsikter bland människor. Besökare gillar exempelvis nära till vatten, anläggningar i någon form samt att man vill uppleva stora och gamla träd. Ur ett skogsskötselsperspektiv kan man undra t.ex. hur många stora och gamla träd det behövs och var går gränsen? Räcker det med 10 stora och träd per hektar eller ska man ha 400? Var går gränsen? Anders berätta att man har gått igenom forskningen från de nordiska länderna men att man inte kunnat finna något tydligt svar på frågan.
Luckhuggningen i stråkform
Vi fick även titta på ett bestånd av luckhuggning i stråkform på en yta av 8 hektar. De som Sveaskog har gjort är att man skapat stråk av smala luckor. På den stig vi gick har man lagt ett stråk och på motsatt sida stigen har man lagt ett orört stråk. Stråken är ca. 20 meter breda för att sedan ha ett orört stråk på 20 meter. Alla deltagare var överens om att stråkhuggningen såg betydligt bättre ut än om områden varit ett kalhygge. Vi alla ansåg det var väldigt trevligt att gå där. Stråken var precis planterade med björk, vilket ligger i linje med målet att öka andelen lövträd. Man valde att uppföra stråkformen utmed stigen. Så man tog ingen hänsyn till vädersträck eller vindriktning för eventuell storm som kan uppstå. Detta är det enda området där man testat luckhuggningen i stråkform.
Tack till alla som gjorde dagen på Halle- och Hunneberg så himla trevlig
Vi på Arena Skog vill rikta ett stort tack till våra värdar Samuel Fock-Nilsson och Peter Ask från Sveaskog för en trevlig rundtur på Halle- och Hunneberg. Vi vill även rikta ett stort tack till våra deltagare som gjorde dagen så himla trevlig.