Sophie Casetou-Gustafson, projektledare på Arena Skog, du var moderator på träffen. Nötträdsodling låter ju som en smal nisch, hur kommer det sig att ni lyfter det inom Arena Skog?
– Arena Skogs ambition är att stärka det hållbara skogägandet och konkurrenskraften bland skogsföretagen i Västsverige. Nötträdsodling kan vara ett sätt att bredda verksamheten och därför ville vi lyfta ämnet. Globalt finns det en miljardmarknad som också kan komma våra skogsägare till godo. I t ex Danmark finns det en värdekedja för hasselnötter, men i Sverige saknas det än så länge. Inför webbinariet intervjuade vi bland annat Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen för att undersöka intresset för nötträdsodling. Det hölls även ett rundabordssamtal med större aktörer inom branschen om vilka behov som finns för att utveckla nötträdsodlingen inför framtiden. Arena Skog utreder nu vad man kan bidra med inom ramen för projektet.
Hur stort är nötträdsodling i Sverige?
– Nötträdsodling är inte så stor än, men det växer enormt i Sverige enligt de aktörer vi varit i kontakt med. Vi arrangerade en träff på Angereds gård i höstas som också fick stor uppslutning och visade att det finns ett behov av att lära sig mer. Det finns än så länge ingen kommersiell nötträdodling i Sverige, utan de som odlar säljer lokalt till restaurang eller i gårdsbutik.
Vilka nötträd är det som odlas på våra breddgrader?
– Hassel och valnöt är de vanligaste som också finns i många olika sorter, men även ätbar kastanj kan fungera. Philipp Weiss odlar nötträd i Stjärnsund, Dalarna. I sin bok Nötodlarens handbok tipsar han om närmare 50 olika arter av nötträd som fungerar att odla i ett nordligt klimat.
Webbinariet om nötträdsodling fick över 200 anmälda. Hur kommer det sig att det är så stort intresse?
– Det handlar ofta om att man är intresserad av självförsörjning eller att odla ekologiskt och lokalt.
Foto: Solbacka Energi o Entreprenad.
Berätta lite om de tre företagarna som var inbjudna till webbinariet!
– De gav lite olika perspektiv, även om samtliga än så länge har odlingen som en bisyssla. Jonas Dahlstrand är en van entreprenör och bygger upp nötträdsodlingen som sin nästa karriär till pensionen. Han vill utveckla ett varumärke och marknadsföra sin nötträdodling som en upplevelse på Kinnekulle. Nötträden ser han som en engångsinvestering med låga driftskostnader som dessutom är hälsofrämjande, ger lågt klimatintryck och har låg konkurrens i Sverige.
Anders Lindén är ordförande i Agroforestry Sverige och vill hellre skapa en skogsträdgård än en plantering för att även gynna den biologiska mångfalden. Han vill inte använda gödsel och maskiner, men kan se att bevattning är ett problem framöver som inte riktigt är löst. Det finns torra månader när man skulle behöva en damm för att klara vattenförsörjningen, konstaterar han.
Håkan Wendel har valt att anlägga en nötträdsplantering med tre olika sorter i rader på åkermark som han vindskyddar med buskage. Odlingen är ekologisk och ansluten till SMAK. I planteringen använder han traktor för bevattning och klippning av gräset för att minska konkurrensen från andra växter.
Vad fick deltagarna lära sig på webbinariet?
– Föreläsarna berättade om hur affärsidén till nötträdodling väcktes, hur anläggning, skötsel och skörd fungerar samt vilken roll ekonomi och marknadsföring spelar. Vi pratade mycket om praktikaliteter som plant- och radavstånd, priser på plantmaterial, varifrån materialet kommer, vilka sorter man odlar och varför samt lösningar kring vindskydd och bevattning. Engagemanget från deltagarna var stort och många visade uppskattning för webbinariet.
Vad tror du om framtiden för nötträdsodling?
– Jag tror på en framtid för nötträdsodling, framför allt när det gäller självförsörjning och beredskap. Det borde ligga i regionens och kommunernas intresse inte bara när det gäller livsmedelsberedskap utan även ur ett skogsägarperspektiv. Nötträd kan växa i skogsbryn, fåglarna äter dem och de bidrar till biologisk mångfald. Hassellundar har varit en del av det svenska landskapet länge och nötterna är både näringstät a och hälsofrämjande mat även för människor.
Arena Skog är en samverkansplats som kan sammanföra olika aktörer för att möta behovet av forskning, förädling av nötträd och utbildning inom nötträdsodling. Deltagarna kom med önskemål om kurser och många är redo att börja odla.
Agroforestry har utövats i tusentals år av urfolk, antika civilisationer och i det medeltida Europa. Det är en markanvändningsmetod för att på ett effektivt sätt utnyttja den mark som människan har till förfogande. Agroforestry innebär att träd, buskar och andra perenna växter kombineras med jordbruk och/eller djurhållning på ett sätt som ger fördelar åt ekosystemets alla delar: miljömässigt, ekonomiskt och socialt. Odlingskombinationen som agroforestry ger upphov till skapar nytta genom exempelvis att träd och åkermark tillsammans ger frukt, ved och skugga. Samspelet mellan träd och betesdjur ger både skugga och foder, samt att en kombination av träd, grödor och djur ger maximal diversitet och produktivitet.
Mer information om agroforestry och odling av bland annat nötträd finns i nedanstående länkar.