Röjning – Anpassa utifrån ståndortens villkor
Röjning är det första steget, och nu när träden är fria från löv och marken fri från snö är förhållandena ideala. En ståndortsanpassad röjning, där man väljer trädslag som passar markens specifika egenskaper, är avgörande. Att lämna gran på blåbärsrisrika marker och tall på lingonrisrika marker ger en skog som både trivs och växer bättre. En sådan anpassning minskar risken för sjukdomar och ger en bättre avkastning över tid.
Gallring – Strukturera för tillväxt och effektivt skogsbruk
Gallring är nästa steg och förutsättningen för att främja de träd som ska utgöra skogens framtida stomme. Förbered genom underröjning och noggrann planering av stickvägar, vilket förbättrar tillgängligheten och minskar skador på den växande skogen. För er som avverkar manuellt är det särskilt viktigt att lägga riset i basvägarna för att skapa en jämnare markyta och bibehålla markens näringsvärden.
Föryngring – Skapa förutsättningar för nästa generation skog
Föryngringen är avgörande för långsiktig lönsamhet. Att avverka i tid minskar risken för röta, stormskador och andra problem som hotar äldre skog, och rätt föryngring ger starkare och snabbare tillväxt. Valet av plantor måste ske med omsorg – en kvalitetsplanta som är produktiv kan korta omloppstiden och förbättra ekonomin på sikt. Den som föryngrar naturligt med tall bör dessutom säkerställa tillräckligt med ljus genom att lämna en skärm, särskilt om man planerar att så tallfrö i samband med markberedning.
En långsiktig investering i svensk skogsnäring
En noggrant planerad och utförd vinteravverkning är en investering. Med rätt insatser i röjning, gallring och föryngring skapar vi skogar med bra produktion som kan leverera högkvalitativt virke som i sin tur fortsatt bidrar till Sveriges ekonomi och välstånd nu och i framtiden.
En fin vinter i skogen önskar vi från Arena Skog
Text: Linus Iseborn, Projektledare